Бременност и спорт

Пвечето бременни жени са способни да практикуват спорт или някакви упражнение по време на бременноста си. Вашият лекар ще ви посъветва най-добре какъв спорт можете да практикувате според бременността и медицинското ви състояние. Много важно по време на бременност е да избягвате прегряване.

Бременността е естествено състояние и ако нямате някакви оплаквания напълно възможно е да продължавате да се наслаждавате на спорта почти през цялата бременност.

izpolzvana_images1Преди да решите дали да продължи да практикувате избрания спорт през цялата бременност, помислете за:

 • Здравето ви и възможните рискове при вашата бременност
 • Вашият стадий на бременност
 • Вида на спорта, който практикувате
 • Степента на усилие, което се изисква по време на спорта
 • Риска от прегряване по време на спорта
 • Риска от нараняване по време на спорта

Необходимо е да обсъдите тези фактори с вашият наблюдаващ лекар или акушер.

Здравето ви и възможните рискове при вашата бременност

В някой случай вашият лекар или каушер може да ви посъветва да избягвате спортуването ако имате трудна бременност. Въпреки това вие можете да го попитате дали може да практикувате леки упражнения, например ходене или плуване.

Рискове при практикуване на спорт по време на бременност

 

Като цяло, бебето е омекотено в плодния сак. Тежък удар на корема, обаче, може да повреди плацентата и да засегне кръвта и кислорода на бебето.

По време на първият триместър, бебето е достатъчно малко, за да бъде защитено от тазовите кости на майката. С напредването на бременността, разтящото бебе вече не е зашитено от таза, което го излага на директен риск, ако паднете или силно се ударите с друг човек, с който практикувате спорт.

Промени по време на бременност

Има много промени по време на една бременност, които биха могли да окажат влияние на вашата спортна форма:

 • Повишаване на теглото – с промяната на формата на тялото ви, вашият център на тежестта се премества напред, с което се увеличават изкривяванията на гръбнака. Тези промени могат да окажат влияние на баланса и координацията ви. Повишаването на размера на тялото, също така може да направи някой дейности некомфортни (например бягане), особено в последният триместър.
 • Разхлабване на всички сухожилия – по време на бременност, ставите постепенно ще се отпускат, тъй като се подготвят за раждане. Това създава повишен риск от наранявания. Внимавайте със спортовете свързани с контакт с други хора или тези, които включват скачане, чести промени на посоката и прекомерно разтягане.
 • Повишаване на сърдечната честота в покой – бременността повишава сърдечната ви честота в покой, така че стойностите на спортните уреди са заложени за небременни, така че във вашият случай не са надеждни и не бива да се събразявате с тях стриктно. При нормална бременност, можете да съблюдавате интензитета на упражненията според вашите симптоми и състояние. Когато се почувствате уморени е необходимо да спрете. Не продължавайте с упражненията, ако сте изтощени.
 • Намаляване на кръвното налягане – с нарастването на плацентата, се развиват повече кръвоносни съдове. Това кара вашето кръвно налягане да се понижи. След около четвъртият месец се опитайте да ограничите резките промени на позицията ви. Това включва промените от легнало в изправено положение и обратното - ще ви помогне да избегнете световъртежите. Никога не спирайте внезапно, тъй като на сърцето ви му е необходимо малко време да се приспособи и внезапното спиране по време на движение може да ви накара да се почувствате замаяни или слаби. След четвъртият месец ограничете всякакви упражнения за краката от легнало положение, тъй като теглото на плода може да намали връщането на кръв към сърцето ви.

Видове спорт и бременност

Дали е безопасно или не за вас да практикувате спорт по време на бременността ви много зависи от вида на спорта. Основни препоръки:

 • Безконтактни спортове – това са всички спортове, при които нямате пряк контакт с други участници, например плуване, ходене или бягане. В повечето случаи за бременните жени е безопастно да практикуват безконтактни спортове по време на цялата бременност, толкова дълго колкото позволява вашият наблюдаващ лекар или акушер.
 • Спорт с минимален конктакт – това са спортове, които включват минимален контакт, такива например са ракетни спортове и спортове с топки. Тези спортове се считат за безопастни по време на първият триместър (първите три месеца), като има възможност за продължаване и през вторият триместър в зависимост от обстоятелствата (такива като спортната форма на майката и състояние на бременността). Необходимо е да се консултирате с вашият лекар или акушер, ако желаете да продължите да практикувате такива спортове и през вторият триместър.
 • Спортове с контакт и сблъсици – такива като футбол и баскетбол, са считани за безопастни само в първият триместър. Разбира се не трябва да се забравя, че всичко е индивидуално и зависи от състоянието на бъдещата майка и това дали бременността се развива нормално!
 • Спортове свързани с повдигане и напрежение – упражнения, които включват напрягане, такива като вдигане на тежести, са много опасни (особено в по-късните етапи на бременността) и не са препоръчванни.

Спортове, които трябва да се избягват по време на бременност:

Някои спортове или дейности трябва да се избягват по време на бременност. Например:

 • Гмуркане
 • Скачане с парашут
 • Водни ски
 • Бойни изкуства
 • Спортна гимнастика
 • Скокове на батут

Ползи от упражненията по време на бременност

Има безброй ползи за жените, които практикуват някакви спортове или упражнение по време на бременност. Някои от тях са:

 • По-добър контрол над теглото
 • Подобряване на настроението и тонуса
 • Поддържане на добра форма

Упражненията също така помагат за предотвратяване на появата на гестационен диабет (GDM) и със сигурност са важна част от плана за управление и контрол, ако той се появи.

Неща, които трябва да запомните

 • Бременността е естествено състояние, а не заболяване. Освен ако нямате някакви оплаквания, вие можете да продължите да се наслаждавате на любимите си спортове и упражнения до определена степен през по-гомята част от бременността ви.
 • Важно е да се консултирате и дискутирате с вашият наблюдаващ лекар относно евентуални проблеми, въпроси, които ви вълнуват и вашата спортна форма, преди да вземете решение по въпроса.
 • Ако страдате от заболяване, като прееклампсия, или ако имате високо-рискова бременност, вашият лекар може да ви посъветва да се избегне спортуването напълно.

Едно прекрасно място за спорт и релакс: World Class Fitness & Spa - www.worldclass-bg.com

Източник:

http://bebok.eu

 

Bulgarian English French German Italian Japanese Romanian Russian Serbian